Interview Anne Willeboordse door de Bovib

Directeur van WIBA IT, Anne Willeboordse, is geïnterviewd door de branche-organisatie voor intermediairs en brokers (de Bovib) over de coronacrisis en hoe dit de organisatie beïnvloed. Het hele interview lees je hier!

WIBA IT behoort tot de top 250 groeibedrijven in Nederland. Tijdens de coronacrisis heeft ondernemer Anne Willeboordse voor het eerst in jaren last van krimp. “Dit is het moment om je te beseffen wat ertoe doet.”

“Ik ben er heel open over: ik ervaar zeker de impact van de coronacrisis op mijn bedrijf.” Dat zegt Anne Willeboordse, directeur van intermediair WIBA IT. “We waren groei gewend, maar nu sturen klanten mensen naar huis en krijgen we veel minder aanvragen. De bedrijven van sommige klanten liggen helemaal stil, bijvoorbeeld in de luchtvaartsector en fitnessbranche. De komende maanden verwacht ik dus minder omzet. ”

Anne Willeboordse,
oprichter van WIBA IT

Het verschil is groot, omdat WIBA IT de afgelopen 5 jaar alleen maar groeide qua omzet. Zo’n 30 tot 40 procent per jaar. “Als je zo hard groeit, dan is het ook logisch dat je de impact voelt in zo’n coronacrisis.”

Begonnen in de vorige crisis
Willeboordse begon zijn bedrijf 12 jaar geleden. “In de crisis, ik zag die dip in de economie juist als kans om te starten”, vertelt hij. De ondernemer werkte toen nog in loondienst. Voor zijn toenmalig werkgever ontwikkelde en leidde hij een afdeling voor IT-detachering.

“Ik werkte steeds vaker met zzp’ers”, vertelt hij. “Dat vond mijn werkgever maar raar. Hij wilde gewoon zijn vaste mensen aan het werk hebben, maar daar was de klant lang niet altijd mee geholpen. We hadden vaak discussies en ik besloot om dan maar zelf te beginnen als onafhankelijk intermediair.”

Met succes. WIBA IT behoorde de afgelopen drie jaar tot de top 250 groeibedrijven in Nederland. Bijna 70 procent van de omzet verdient Willeboordse met bemiddeling van zelfstandigen. Daarnaast werkt hij met zo’n 300 partners met een eigen specialisme, veelal mkb-bedrijven.

Business is even minder belangrijk’
De situatie is drastisch veranderd sinds de coronacrisis, al gaat het afgelopen weken wel iets beter. “In april nam het aantal aanvragen flink af, maar eind diezelfde maand nam het vertrouwen bij klanten weer toe. Dat zien we terug in het aantal contractverlengingen. Door de crisis wordt iedereen gedwongen een digitale transitie te maken en dat biedt kansen voor WIBA IT.”

Hoe gaat hij daarmee om? “Dit is het moment om je te beseffen wat ertoe doet. We hebben zowel klanten als zelfstandigen die persoonlijk geraakt worden door het virus, ik ken mensen met familieleden in het ziekenhuis. Die val ik niet lastig met acquisitiegesprekken, maar ik bel ze wel op om te vragen hoe het gaat. De business is even minder belangrijk, dat komt later wel.”

WIBA IT verzint nu bijvoorbeeld marketingacties, zoals het ganzenbord voor inhurende IT-managers.

Waarde van Bovib
Willeboordse spreekt regelmatig met andere Bovib-leden. Bijvoorbeeld over wet- en regelgeving. “Er zit zoveel kennis in onze branchevereniging”, zegt hij. “En iedereen is bereid om elkaar te helpen, van de nieuwkomers tot de oude rotten in het vak.”

Dat is heel waardevol, vindt hij. “Soms doen we ook samen zaken. Je kunt gebruik maken van elkaars netwerk en kennis. Zo heb ik een lid uit de kerngroep die veel weet van de wet DBA meegenomen naar een klant om advies te geven over haar inhuurbeleid.”

Bron: https://www.bovib.nl/anne-willeboordse-wiba-it-de-business-is-even-minder-belangrijk-dat-komt-wel/