Interview Anne Willeboordse in TITM

Anne Willeboordse, directeur en oprichter van WIBA IT, is geïnterviewd door het Tijdschrijft IT Management (TITM). In het interview is er gesproken over de kernaspecten van WIBA IT, de Staffing Awards en de Customer Intimacy met de klant. Lees hier onder het hele artikel welk gepubliceerd is in de juni editie van TITM.

In het afgelopen jaar vonden 110 zelfstandige IT-specialisten werk via de intermediairs van WIBA IT. Daarmee groeide de omzet met liefst 38 procent. Er is veel veranderd in de IT-markt en de intermediair verandert mee. “Legden we voorheen de nadruk op sales, nu ligt de focus op recruitment”, zegt directeur/oprichter Anne Willeboordse. “We verwachten voor de komende jaren veel meer groei. Binnenkort openen we een vestiging in Rotterdam, want we willen zo dicht mogelijk bij onze markt zitten.”

WIBA IT uit Goes is een onafhankelijke detacheerder van IT-specialisten, vooral in softwareontwikkelingstrajecten. De vijf vaste medewerkers kunnen putten uit een database met ruim 4000 cv’s om de juiste match te vinden op de vraag van de klant. “We zijn onafhankelijk, omdat onze IT’ers niet bij ons op de payroll staan en op de bank zitten. Dat onderscheidt ons van de meeste andere detacheerders in de IT-markt”, zegt intermediair Ramon Vaes. “We zijn een intermediair pur sang: we dienen zowel de IT-specialisten als de opdrachtgevers. En we zijn snel.” Daarbij legt hij de lat hoog: het is zijn ambitie om binnen 24 uur de juiste persoon aan de klant voor te stellen. “En dat lukt vrijwel altijd. Daar zijn de klanten blij mee, want de projecten waar de IT’ers aan gaan werken staan vaak onder zeer grote druk.”

Veel tijd steekt WIBA IT in het articuleren van de klantvraag, van de vraag achter de vraag. Dat wordt door de opdrachtgevers enorm gewaardeerd want het betaalt zich altijd uit in een kwalitatief hoogwaardige match op lange termijn. “Het gaat immers niet alleen om de kennis van de IT’er, maar ook om zijn/haar persoonlijkheid, om de hard- én de softskills dus”, zegt Vaes. Dat is precies de reden waarom WIBA IT niet mee wil doen aan zogenaamde marktplaatsen. Willeboordse: “Dan kunnen we geen rechtstreeks contact meer hebben met de klant; je moet gewoon leveren wat er gevraagd wordt. Dat leidt in de praktijk meestal tot frustraties en een mislukte samenwerking. Markplaatsen, nee dus.”

WIBA IT bemiddelt in functies op HBO/WO-niveau binnen de Software Development Lifecycle in JAVA- en .NET: ontwikkelaars, informatieanalisten, ontwerpers, softwareanalisten, testautomatiseerders, middleware-specialisten, softwarearchitecten en projectleiders. “En we zien een toenemende vraag naar big data-specialisten en -analisten”, vult Willeboordse aan. “En vanzelfsprekend cloud engineers en mensen met een agile/scrum en DevOps-achtergrond. De IT-wereld verandert, en wij veranderen mee.” De detacheerder richt zich niet op een specifieke branche; er zijn klanten als de Kamer van Koophandel, TU Eindhoven, USG People, Rabobank, Binck Bank, DocData Payments en vele andere bedrijven.

In 2015 ontving WIBA IT de Staffing Award voor beste zzp-bemiddelaar in de categorie ‘IT-detachering’. “Die Award vinden we echt geweldig”, erkent Willeboordse. “De prijs wordt toegekend op basis van referenties zowel van de klant als van de zzp’ers. Het is een stuk erkenning voor ons werk. Tegelijk beseffen we dat er nog veel verbeterpunten zijn, zoals de referenties ons leren. Die hebben we slagvaardig opgepakt.”

Het in 1999 opgerichte DocData Payments in Driebergen biedt betalingsdiensten op het internet aan. Het bedrijf doet dat voor webshops en hostingpartijen, maar verwerkt ook grote machtigingenbatches voor grote bedrijven. Stefan Verbaarschott, directeur van DocData Payments, maakte in 2014 kennis met Willeboordse op een event rondom reverse engineering van legacy-systemen. Een uitdaging waar de in 1999 opgerichte leverancier van betaalmethoden op internet zich voor geplaatst zag. Op het moment dat het tot een grootscheepse vernieuwing van de systemen kwam, zag Verbaarschott zich geconfronteerd met een tekort aan capaciteit. “Ik herinnerde mij het gesprek met Anne, maar vooral de klik die we hadden. Die klik was voor mij doorslaggevend om de kennismaking te hernieuwen.” Verbaarschott was vooral op zoek naar JAVA-ontwikkelaars in het profiel medior tot senior, mensen van een iets te hoog niveau wellicht, maar die gemakkelijk binnen enkele weken productief kunnen zijn. Sindsdien werkten al 13 IT-specialisten via WIBA IT voor DocData Payments. “Gewoon precies de goede mensen, met de juiste kwaliteit en passende karaktereigenschappen. De allereerste werkt zelfs nog steeds voor ons.” Het is vooral de customer intimacy die Verbaarschott koestert, waarbij hij niet telkens opnieuw hoeft uit te leggen wat het profiel van de gevraagde IT-specialist moet zijn. “Single sourcing bij een betrouwbare partner waarbij prijs/kwaliteit en flexibiliteit in evenwicht zijn ontzorgt. Voorlopig blijf ik klant bij WIBA IT.”

WIBA IT brengt samen met de Hogeschool Rotterdam de zzp-markt in kaart, enerzijds om de dienstverlening aan de IT’ers verder uit te breiden, anderzijds om de database kwalitatief uit te breiden om zo de klanten te kunnen blijven voorzien van hoogwaardige IT-specialisten. “We voeren nu oriënterende gesprekken in ons netwerk, maar er is nog niets concreet. En we nemen de tijd, want we willen het graag goed doen. Wat fiscaliteiten betreft is er enige druk: op dit moment is de arbeidsmarkt in de ban van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die de oude VAR vervangt. Die nieuwe wet heeft grote impact zowel voor zzp’ers als opdrachtgevers.” Willeboordse heeft daar een expliciete mening over, zie het kader. Pakt WIBA IT ook in 2016 de Staffing Award? “Daar gaan we wel voor. We zijn nu dus eerste geworden in de categorie IT-detachering, maar er is ook een overall-klassement van 600 bedrijven, daarin zijn we als derde geëindigd. We hebben zeker de ambitie om daar ook nummer 1 te worden. Het is voor ons een goede motivator om goed onze best te blijven doen”, besluit Willeboordse.

Volg je ons al op social media?