Tekort aan IT-specialisten: WIBA IT staat daar niet bij stil

De IT-sector verschijnt steeds vaker in het nieuws en ook met dezelfde boodschap – er is een tekort aan IT-specialisten. Nederland heeft te maken met het feit dat de IT-vacatures steeds moeilijker te vervullen zijn. WIBA IT heeft daar gedachten over die we graag met zoekende organisaties willen delen.

In haar recente arbeidsmarkt factsheet getiteld Ict-beroepen heeft de UWV geconstateerd dat tekorten aan ICT-beroepen verder toenemen. Sinds de tweede helft van 2017 is er volgens de UWV (2019) sprake van “een zeer krappe arbeidsmarkt voor ICT beroepen”.

Om een volledige beeld te geven: stel je voor dat aan het begin van vorig jaar 26 regio’s waren met een krappe en 9 met een zeer krappe arbeidsmarkt. En nu, in 2019, zijn er 17 arbeidsmarktregio’s met een zeer krappe arbeidsmarkt voor IT-beroepen. Deze regio’s zijn Groot-Amsterdam, Haaglanden, Midden-Utrecht en Zuidoost-Brabant.

Het is een zeer interessante ontwikkeling aangezien we steeds meer open vacatures voor IT-beroepen zien. Het blijkt dat dit niet de enige uitdaging is. Blijkbaar zijn er specifieke vragen naar hoogopgeleide IT-specialisten.

In 2018 hadden 70% van de IT-vacatures minimaal hbo als opleidingseis. Dus het gaat niet zomaar om een tekort aan IT-specialisten, maar om een krapte aan hoogopgeleide IT’ers.

De IT-branche heeft de afgelopen jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Alleen in 2018 was de omzetgroei 7,4%. Voor komende drie jaar wordt er een sterke toename van de omzet verwacht. ABN AMRO verwacht een groei van 5% voor de IT in 2019 en een groei van 4,5% in 2020 (ABN AMRO, 2019). Maar hoe zit het met de werkgelegenheid?

IT is gedomineerd door twintigers, dertigers en veertigers – veel meer dan gemiddeld. Er werken relatief weinig jongeren en 55-plussers in de IT.

In 2018 waren er 312.000 werknemers en 56.000 zelfstandigen werkzaam in de IT. Van de 56.000 zelfstandigen zijn er 49.000 zzp’ers. Sinds 2014 is het aantal zelfstandigen in de IT met circa 19% gegroeid. Je kan over dit onderwerp meer lezen in onze vorige blog over zzp’er in de IT.

Het aantal werkzame IT’ers groeit. Er wordt verwacht dat de vraag naar IT’ers steeds meer zal toenemen de komende jaren. UWV meldt dat de vraag naar ict adviseurs is afgenomen doordat IT-projecten steeds minder complex zijn. De grote trend is duidelijk: er is steeds meer vraag naar IT’ers die meerdere disciplines in het proces beheren. Daardoor is de populariteit van de full stack developers toegenomen. Verder is de cloud technologie populair en zorgt het voor een afname van traditionele systeembeheerders. De andere grote trends zoals veiligheid en digitalisering zorgen er weer voor dat er meer vraag is naar security specialisten binnen de IT.

Er is steeds meer vraag naar IT’ers met een breed sociale vaardigheid. Volgens UVW (2019) komt het door de toenemende behoefte aan mensen met inzicht in bedrijfsprocessen en communicatieve vaardigheden die klantwensen kunnen vertalen naar IT.

Al jaren is WIBA IT bezig met het vinden van freelance IT-specialisten die niet alleen sterke professionele achtergrond hebben, maar ook op persoonlijke vlak bij de opdrachtgever passen. Het zoeken naar IT’ers met specifieke vaardigheden is iets waar we al jaren mee bezig zijn.

Wij spreken vaak organisaties die soms al meer dan een jaar op zoek zijn naar de perfecte IT-specialist. Vaker willen zulke organisatie niet aan detacheren of inhuren denken. En zo ja dan weten ze niet waar ze mee aan moeten beginnen. Er is een zekere misvatting rondom het concept van tussenpersonen waardoor men vaak denkt dat de marge die een intermediair zal vragen erg hoog ligt.

WIBA IT is transparant over de marges. Wij hebben al meer dan 100 tevreden klanten die IT-specialisten via ons inhuren. Wij helpen onze klanten graag met het vinden van de juiste IT-specialist. Dit proberen wij dan ook vaak binnen 48 uur te realiseren.

Ben jij benieuwd naar onze werkwijze? Of wil je meer weten over WIBA IT en wat we voor jou kunnen betekenen? Je kan ons altijd telefonisch benaderen op 010 840 9999 of de vragen naar ons te sturen via de onderstaande formulier.


    Door hieronder op verzenden te klikken, geef je toestemming aan WIBA IT om de hierboven ingediende persoonlijke informatie op te slaan en te verwerken om je van de gevraagde inhoud te voorzien.

    Volg je ons al op social media?