◄ Terug naar het overzicht

VAR verklaring verdwijnt voorlopig niet

Op 1 januari 2016 zou de nieuwe ZZP wet in werking treden. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft echter besloten om de invoering van wet uit te stellen. Er zijn nog teveel onduidelijkheden, de staatssecretaris heeft dan ook besloten de datum van invoering op te schuiven. Het jaar 2016 zal een overgangsperiode worden, waarbij opdrachtgevers en ZZP’ers kunnen wennen aan de nieuwe werkwijze. Op 1 april 2016 moet de wet dan echt van kracht worden en is de huidige VAR verklaring verleden tijd.

Twijfel bij zowel ZZP’ers als bedrijven
Er bestaat veel twijfel over de nieuwe wet, niet alleen bij ZZP’ers, maar ook bij bedrijven. Dit komt vooral door de onduidelijkheden die nog niet de wereld uit geholpen zijn. Henk Wesselo eiste van Wiebes een transitieregeling. Bij het uitblijven van een dergelijke regeling kon Wiebes niet meer op de steun van de voorzitter van de FNV Zelfstandigen rekenen. Deze opstelling heeft ervoor gezorgd dat de transitieregeling er komt en de invoerdatum opgeschoven wordt. De opgeschoven datum wordt door veel partijen als positief ervaren. Ook Alexander Rinnooy van D66 is blij met het nieuws. De onzekerheid over de wet is groot en er moeten nog veel punten uitgewerkt worden, aldus Rinnooy. Zo’n 75% van de ZZP’ers verwacht een afname van het aantal opdrachten als de nieuwe wet ingaat. Zo’n 50% weet niet goed wat de wet precies inhoudt en wat er gaat veranderen. De opdrachtgevers zijn overigens beter op de hoogte van de inhoud, slechts 39% weet niet welke regels er gaan gelden.

Modelovereenkomsten bieden duidelijkheid
Zodra de wet actief wordt zal er niet meer met de VAR verklaring gewerkt worden. Deze wordt vervangen door zogenaamde modelovereenkomsten. De overeenkomsten worden online gepubliceerd en zijn dan ook voor iedereen toegankelijk. Zowel de opdrachtgever als ZZP’er moet de modelovereenkomst invullen. Beide partijen zetten een handtekening onder het document. De Belastingdienst kan met zo’n modelovereenkomst controleren of een ZZP’er in dienst is bij het betreffende bedrijf. Dit biedt duidelijkheid voor zowel de ZZP’er, het bedrijf en de Belastingdienst.

Op de hoogte blijven
Natuurlijk wilt u als ZZP’er graag op de hoogte gebracht worden zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn in dit vraagstuk. WIBA IT houdt u dan ook graag op de hoogte van eventuele veranderingen of wijzingen die zullen plaatsvinden. Zo weet u waar u als zelfstandige zonder personeel precies waar aan toe bent. Houd onze nieuwspagina in de gaten en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.