◄ Terug naar het overzicht

Verwachting arbeidsmobiliteit binnen twee jaar

Vandaag staat de publicatie in het teken van de verwachting van de arbeidsmobiliteit binnen twee jaar bij de top vijf sectoren. De volgende sectoren zijn getoetst:

  • Centrale overheid
  • Detailhandel
  • Financiële dienstverlening
  • Gezondheidszorg
  • Industrie

 
De verwachting
De financiële dienstverlening is de sector waar men verwacht dat mensen sneller zullen wisselen van baan. Maar liefst 16 van de 22 respondenten in deze sector gaf dat aan. Weinig respondenten gaven aan dat de verwachting van de arbeidsmobiliteit juist zou afnemen. Van alle 65 respondenten hebben vier respondenten aangegeven (Financiële dienstverlening: 1, Gezondheidszorg: 1 en Industrie: 1) dat de arbeidsmobiliteit naar verwachting zal afnemen. Maar liefst 19 respondenten van de 65 gaven aan dat de arbeidsmobiliteit binnen twee jaar gelijk zal blijven. Deze groep verwacht niet dat men zal veranderen van werkgever.

Verwachting

Conclusie
Men verwacht dat de arbeidsmobiliteit in zijn geheel zal toenemen. Een mogelijke oorzaak hiervoor is dat men meer zich wilt ontwikkelen. Dat hebben wij ook kunnen lezen in de derde publicatie van dit onderzoek. De huidige functie kan ook als niet uitdagend worden beschouwd en vanwege deze reden dat men kiest voor een andere functie. Echt afnemen zal de arbeidsmobiliteit naar verwachting niet. Er is te veel diversiteit in de huidige markten om bij de huidige werkgever langer te blijven werken. Daarom verwacht men dat per saldo de werknemer even lang zal blijven bij de werkgever maar zal vertrekken zodra er een andere uitdaging naar voren komt.