◄ Terug naar het overzicht

Waar komt de wet DBA vandaan?

De VAR-verklaring heeft z’n langste tijd gehad, opdrachtgevers kunnen vanaf 1 mei 2016 geen beroep meer doen op de Verklaring arbeidsrelatie. In de plaats daarvan zullen opdrachtgevers en opdrachtnemers gaan werken met de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Welke geschiedenis ging daaraan vooraf en hoe is die nieuwe wet ontstaan?

Van de VAR-verklaring naar de Wet DBA

Tot 1 mei 2016 kunnen opdrachtnemers gebruik maken van een VAR-verklaring, waarmee ze aantonen dat ze zelfstandig werken en niet in (fictieve) loondienst zijn. Er zijn vier verschillende verklaringen beschikbaar:

  • VAR-loon
  • VAR-row (resultaat uit overige werkzaamheden)
  • VAR-wuo (winst uit onderneming)
  • VAR-dga (directeur-grootaandeelhouder)

Een opdrachtnemer die de opdrachtgever een VAR-verklaring kan overleggen biedt daarmee de garantie dat hij of zij een zelfstandige is, zodat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden. Volgens staatssecretaris van Financiën, de heer Wiebes, werd de VAR-verklaring echter te gemakkelijk afgegeven. Als het gevolg daarvan is er schijnzelfstandigheid ontstaan. Opdrachtgevers kunnen zich vrijwaren van werknemersverzekeringen, waardoor het risico in sommige gevallen onterecht bij de opdrachtnemers komt te liggen. Er werd al eens een plan gemaakt om de VAR te vervangen door de Beschikking geen loonheffingen (BGL), maar daar kwam veel kritiek op. Na enige vertraging is er nu dan toch een alternatief, in de vorm van de wet DBA.

Implementatietermijn

De Wet DBA zal ingaan op 1 mei 2016. Tot die tijd kunnen opdrachtnemers gebruik blijven maken van hun VAR voor 2014, 2015 of 2016. Tevens hebben opdrachtnemers nog tot die tijd de kans om een nieuwe VAR aan te vragen.

Opdrachtgevers en opdrachtnemers krijgen tot 1 mei 2017 de tijd om hun werkwijze aan te passen aan de nieuwe Wet DBA. De Belastingdienst zal tot die tijd al wel waarschuwen wanneer daar nog geen sprake van is, maar nog geen boetes uitdelen bij overtredingen. In het geval van overduidelijke fraude zal de Belastingdienst dat al wel doen.

De komende tijd zullen we dieper ingaan op wat de nieuwe Wet DBA betekent voor u als ZZP’er of opdrachtgever en welke reacties er vanuit de markt zijn gekomen. Nu al meer weten over wat dit voor u betekent of benieuwd hoe we bij WIBA IT omgaan met de overstap van de VAR-verklaring naar de Wet DBA? Neem contact op voor meer informatie, we vertellen u er graag meer over. Bekijk bovendien onze LinkedIn-pagina (https://www.linkedin.com/company/wiba-it)  waar we de blogs plaatsen.